Säljprocessen

Att sälja sitt boende kan verka som en lång och svår process, men om du låter oss på PAX sälja din bostad så är det vi och inte du som tar hand om mycket av det jobbiga och krångliga.

Säljprocessen har vi sammanfattat i elva steg nedan på sidan. Har du frågor eller funderingar om hur vi går till väga för att sälja din bostad är du alltid välkommen att kontakta oss.

Avtal

Avtal

Vi skriver ett avtal om rätten att förmedla din bostad

Nästa steg är att skriva ett avtal som under en viss period ger oss ensamrätt att förmedla din bostad. I avtalet kan vi även ta med försäkring mot dolda fel, finansiell rådgivning, juristkontakter och liknande. Förutom att ge dig bra betalt, ser avtalet till att du gör en trygg och säker affär. Sedan bestämmer vi om visningarna. Vi ordnar gärna visningar både på kvällstid och på vardagar och även mitt på dagen på helgerna, så att så många som möjligt ska få chansen att se din bostad.

Objektsbeskrivning

Objektsbeskrivning

Dags att presentera din bostad

Baserat på det vi vet och på uppgifter från fastighetsregistret tar vi fram en objektbeskrivning som innehåller allt en köpare behöver veta inför visningen. Om vi inte fotograferade din bostad vid första besöket gör vi det nu. Bilderna och beskrivningen ligger sedan till grund för de presentationer av din bostad vi gör i tidningar, på Internet, i skyltfönster och i informationsställ på banker och hos oss.

Matchning

Matchning

Vi känner många som letar ny bostad

Vi har register med personer som anmält sitt intresse för en bostad i ditt område, i din prisklass och eller i din storlek. Vi ringer upp eller skickar mer information direkt till listan på potentiellt intresserade köpare. Sedan har vi även en hel del övriga kontakter som sagt att de vill vi bo eller köpa en sådan bostad som du har. Dessa kontaktar vi givetvis också.

Exponering

Exponering

Internet, skyltar och tidningsannonser

Internet är för alltfler den naturliga platsen att leta nytt boende på. Vi publicerar din bostadsannons på vår hemsida, på Hemnet och på Bovision. Tre platser med väldigt många besökare. Objektsbeskrivningarna placerar vi i bankernas skyltfönster, inne i bankerna, vid bankomaterna och på andra platser som är lättillgängliga och som folk ofta kommer i kontakt med. De intresserade kan då snabbt och enkelt gå in på banken för att få mer information. Oftast annonserar vi två dagar per vecka i VLT, men vi använder oss också av tidningar som Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Dagens Industri, beroende på vem som kan tänkas vara intresserad av din bostad.

Visning

Visning

Visningar bokas

Vi har skickat ut information, ringt upp tilltänkta köpare och svarat på förfrågningar som kommit in via annonser, skyltexponering och Internet. Nu bokar vi in visningar och fångar upp de som är intresserade och svarar på deras frågor.

Budgivning

Budgivning

Dags för budgivning

Vi ger gärna råd, men du bestämmer själv om budgivningen ska vara öppen eller sluten. Vid en öppen budgivning får alla som vill försöka överträffa det högsta budet. Vid en sluten budgivning lämnar alla sitt bud utan att veta vad någon annan har bjudit. Du behöver inte sälja till den som bjuder högst, utan kan sälja till vem du vill. Är du inte nöjd med buden så fortsätter vi.

Köpekontrakt

Köpekontrakt

Vi hjälper till att skriva köpekontrakt

När budgivningen är klar och köparen utsedd hjälper vi till med att skriva ett juridiskt korrekt köpekontrakt. Vi kontrollerar att köparen har beviljade banklån och ser till att du får en handpenning som oftast är tio procent av köpeskillingen.

Köparens besiktning

Köparens besiktning

Den viktiga besiktningen

Köparen måste vara noggrann, eftersom lagen säger att köparen köper det han eller hon ser. Lagen säger också att du som säljare inte får underlåta att informera om eventuella skador på bostaden som du vet om. Om köparens besiktning visar att något inte är som det ska kontrollerar vi om det stämmer och försöker komma överens på bästa sätt.

Överlämnandet

Överlämnandet

Vi löser dina lån med köparens bank

Normalt så träffar vi köparen på köparens bank där vi löser dina lån och för över eventuellt överskott till din bank. Du och köparen får skriva under på att affären är klar och att du fått dina pengar. Förhoppningsvis har du även gjort en vinst och vi hjälper dig med information om hur du kan förvalta dina pengar. Om du vill slussar dig gärna vidare till någon duktig rådgivare.

Skatteuträkning

Skatteuträkning

Vi hjälper dig att räkna ut eventuell skatt

Det är inte helt lätt att fylla i alla blanketter på rätt sätt när du ska deklarera en bostadsförsäljning, men vi hjälper dig även med det. Vi vet hur man hanterar alltifrån inköpspris, förbättringsutgifter och försäljningspris till hur mycket du ska betala i kapitalskatt eller om du kan begära uppskov.

Tidslinje

Tidslinje

Låt oss värdera din bostad.

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi med en kostnadsfri värdering.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Fri värdering, klicka här!